Theater, diner en dansen


Feest van verbinding voor heel Amsterdam'

Terwijl op het Damrak de dagjesmensen huiswaarts keerden, was het volop feest in de Beurs van Berlage. 800 Amsterdamse ouderen genoten met volle teugen van een theaterdiner. Ook voor de deelnemers aan de voorafgaande Dialoog van de Verbinding was de dag voor herhaling vatbaar.


Op zaterdag 15 september ontmoetten 800 Amsterdamse ouderen elkaar in de Beurs van Berlage in Amsterdam tijdens het Feest van de Verbinding, een initiatief van Resto VanHarte.


Na ontvangst met een advocaatje met slagroom genoten de ouderen van een ontroerende theatervoorstelling over vriendschap, ouder worden, eenzaamheid en het overwinnen daarvan. Vervolgens schoof iedereen aan bij het diner van hete bliksem, stoofpeertjes en griesmeel. Daarna zetten alle vrijwilligers en ouderen onder leiding van Het Danspaleis en gastheer Joris Linssen de polonaise in, die eindigde in een groot hart op de dansvloer, gevolgd door de wals, jive en rock ‘n’ roll. Een feest van herkenning én verbinding voor alle gasten.


Vele handen

Voor dit eerste Feest van de Verbinding bracht Resto VanHarte een groot aantal Amsterdamse organisaties en vrijwilligers op de been. Het Rode Kruis, stichting Vier het Leven, Bangsa Jawa en andere partnerorganisaties van het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid nodigden 800 ouderen en 200 vrijwilligers uit hun netwerk uit om er samen een groot feest van te maken. ‘Onze ouderen vonden het een groot succes, ze hebben met volle teugen genoten’, zei Jet Opbroek, projectmedewerker zelfredzaamheid van het Rode Kruis na afloop. ‘De Beurs zag er fantastisch uit en alle vrijwilligers waren vriendelijk en enthousiast.’


Dialoog van de Verbinding

Voorafgaand aan het Feest van de Verbinding organiseerde Resto VanHarte voor alle netwerkpartners van het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid De Dialoog van de Verbinding. Vertegenwoordigers uit politiek, overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, culturele instellingen en media deden mee.


Commissaris van de Koning en voorzitter van de Raad van Toezicht van Resto VanHarte Jetta Klijnsma en journaliste Hanneke Groenteman spraken met de aanwezigen over hoe ze samen eenzaamheid onder ouderen kunnen verminderen. Ontwikkelingen als de digitalisering en de snelheid van de samenleving kwamen aan de orde en hoe ouderen zich hierin kunnen ontwikkelen en hoe organisaties hen hierbij kunnen helpen. Met deze dialoog is een start gemaakt om elkaar beter te leren kennen en de samenwerking verder uit te breiden.


Iedereen kan iemands eenzaamheid doorbreken

‘Een initiatief als dit Feest van de Verbinding van Resto VanHarte is van grote betekenis als het gaat om het bestrijden van eenzaamheid’, vindt minister Hugo de Jonge van VWS. ‘Ouderen ontmoeten elkaar hier en zij worden ook weer uitgenodigd voor nieuwe ontmoetingen in de nabije toekomst. Eenzaamheid kun je niet oplossen, iemands eenzaamheid wel. Iedereen kan iemands eenzaamheid doorbreken.’

Partners

Samenwerkingspartners:

Beurs van Berlage

Het Danspaleis

Myosotis Theater

Amsterdams Netwerk Eenzaamheid


Sponsors:

RCOAK

Stichting Het R.C. Maagdenhuis

Stichting Brentano's

Fonds Sluyterman van Loon

De Nationale Postcodeloterij

Mede mogelijk gemaakt door:

Albert Heijn

GVB

Van Gogh Museum

Van der Maarel eventstyling

Ampco Flashlight

Faber Audiovisuals

Amsterdam Water

Meet Berlage

Alliance security & services

Eberhartjes

Maison van den Boer


En alle vrijwilligers!

Wilt u in uw gemeente de dialoog over eenzaamheid op gang brengen en samen met andere organisaties laten zien
tot wat een mooi feest deze samenwerking kan leiden?
Neem dan contact met ons op.