Interview Roea Priem

‘Eet u zelf eigenlijk ook gezond, koningin?’

Toen de mini-chefs van KinderResto Lelystad hoorden dat Koningin Máxima op bezoek zou komen, ging het dak eraf. KinderResto coach Roea Priem was blij dat ze het geheim eindelijk mocht verklappen. Wat moest er veel geregeld worden voor het koninklijk bezoek. Roea vertelt.

Koningin Máxima opent 50ste Resto in Lelystad

‘Ik werkte nog maar net bij KinderResto Lelystad toen ik hoorde dat de koningin op 20 april de officiële opening zou komen verrichten. Het was strikt geheim, ik mocht het nog aan niemand vertellen. Mijn collega’s van het VanHarte Centrum hebben het bezoek voorbereid met de AIVD. Ik heb het programmaonderdeel in de keuken op me genomen. Hoe kun je Máxima en de aanwezige pers in een kwartier tijd zo veel mogelijk het KinderResto-gevoel laten ervaren? Dat was nog een hele uitdaging.

Antecedentenonderzoek

Laten we dan in elk geval broodjes bakken, was mijn eerste ingeving. Dat vinden de kinderen leuk om te doen en komt veel vakmanschap bij kijken. Dan kunnen ze mooi laten zien wat ze in huis hebben. Dat vonden de kinderen ook een goed idee, toen ik het ze twee weken voor de grote dag vertelde. Ze stonden te juichen en te springen. Wat leuk, koken voor de koningin! Wat zullen ze hier thuis van opkijken. Ouders waren natuurlijk al eerder ingelicht. Zij moesten vrij van school regelen en toestemming geven voor een antecedentenonderzoek, omdat de AIVD precies wilde weten wie er allemaal aanwezig zouden zijn.

Broodkruimels

Die middag begon het aftellen. Nog maar twee weken te gaan. Hoe zal het zijn om de koningin te ontmoeten? Zou ze in het echt net zo aardig zijn als op tv? Zouden de prinsessen misschien ook meekomen? We hebben met elkaar doorgenomen wie wat aan de koningin zou gaan vertellen. Voor sommige kinderen was het te spannend. Er zouden natuurlijk ook veel cameraploegen bij zijn. De kinderen waren wel een beetje teleurgesteld toen ik hen vertelde dat de koningin uit veiligheidsoverwegingen hun broodjes niet zou gaan proeven. Maar ze vonden het ook wel weer logisch. Dat zou toch een raar gezicht zijn, de koningin met broodkruimels op haar wang.

Overal bloem


En toen was het zo ver. De kinderen waren ademloos toen Máxima de keuken binnenstapte. Maar ze was zo aardig en belangstellend dat de spanning snel verdwenen was. De koningin is zo’n mensen-mens. Je zou bijna vergeten dat je haar met ‘u’ en ‘hare majesteit’ moet aanspreken. Tijdens het rondje schoof ik de kinderen een voor een naar voren, zodat ze iets konden vertellen of laten zien. Ook de broodjes waren een groot succes. Deeg kneden is hard werken, overal bloem, de inspanning was van de gezichten af te lezen. Máxima was heel geïnteresseerd en stelde de kinderen veel vragen. Die wilden op hun beurt graag weten of de koningin zelf ook gezond eet. Ze hadden niet verwacht dat ze echt zo veel aandacht voor hen zou hebben. Ze hebben het gevoel dat ze echt met haar hebben gepraat, dat ze oor voor hen had.

Roea Priem (midden)

Fotograaf: Freddy Schinkel

De koningin is zo’n mensen-mens. Je zou bijna vergeten dat je haar met ‘u’ en ‘hare majesteit’ moet aanspreken.