KinderResto: een fijne en veilige plek om te leren over gezonde voeding en levensstijl

Alles proeven, ook spinazie

Een belangrijke pijler van Resto VanHarte is het KinderResto. In het KinderResto leren kinderen in tien leuke en leerzame middagen over de herkomst van ons eten, over gezonde voeding en het belang hiervan. In totaal hebben er in 21 steden 800 KinderResto activiteiten plaatsgevonden. Aan deze activiteiten hebben 12.236 kinderen met veel plezier deelgenomen.

In Nederland en zeker in de wijken waar Resto VanHarte vertegenwoordigd is, zien we ondergewicht, maar vooral ook overgewicht bij kinderen. Dat heeft een enorme impact op hun gezondheid én op hun schoolprestaties. Gezond eten en voldoende bewegen is ontzettend belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van kinderen. Alleen als je goed eet, voel je je lekker en kun je je goed concentreren op school.

Onbekend maakt onbemind. In het KinderResto maken de kinderen kennis met nieuwe groenten en fruit en leren ze hoe je daar lekkere gerechten van kan maken. Zo kunnen ze beter gezonde keuzes maken. En onze aanpak werkt. In één van onze Resto’s zeiden kinderen dat ze geen groene bladeren wilden eten. Ze hadden gezien dat ze met verse spinazie een stamppotje gingen maken. Omdat ze van onze KinderCoach altijd alles moeten proeven, namen ze een hap… En nog één… En nog één… Tot de hele pan uiteindelijk leeg was.

Persoonlijk aandacht

In het KinderResto koken kinderen elke keer onder begeleiding van de KinderCoach een gezonde en lekkere maaltijd. Bij elke editie staat een bepaald thema centraal zoals bijvoorbeeld suiker, vitaminen en eiwitten, maar ook thema's die betrekking hebben op een gezonde leefstijl als bewegen, sporten en slapen. Minstens even belangrijk is de persoonlijke aandacht voor de kinderen. We helpen hen met het krijgen van meer zelfvertrouwen, het opdoen van sociale vaardigheden en het uiten van hun gevoelens. In het KinderResto creëren we een veilige plek waar kinderen zich kunnen openstellen voor nieuwe informatie of het delen van eigen ideeën en emoties. Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met een door de kinderen bereidde maaltijd voor broertjes/zusjes, ouders en verzorgers.